به گزارش پایگاه خبری گیلان پیشرو ؛ پاسخ به این سوال را با نمونه ای از هزاران سؤال دیگر نظیر آن آغاز می کنیم:
مرغ بخوریم یا نخوریم ؟ الویه بخوریم یا نخوریم ؟ کنسرو ماهی بخوریم یا نخوریم؟ آب معدنی بخوریم یا نخوریم ؟
صرف نظر از مسائل سیاسی اجتماعی و اقتصادی حاکم بر کشورمان که معمولا زیادی را تحت شعاع خود قرار می دهد و گاه و بی گاه محصولی با شرکتی با صنعتی ، آگاهانه و با نا آگاهانه مورد تاخت و تاز رسانه ای برخی مسئولین و گاهی برخی وزیران که به نحوی خود یا مدیران قبل با تصمیمات نامناسبه سبب نابسمانانی آن محصول یا صنعت بودند و در واقع معلول تصمیم گیری مدیران سطح بالا می باشد، به صورت خیلی ساده مساله سوسیس و کالباس را کمی دقیقتر بررسی می کنیم.
مواد اولیه اصلی سوسیس و کالبانی عبارتند از : گوشت قرمز با گوشت سفید(مرغ) ،روغن مایع ، شیر خشک ، نشاسته، آرد نول ، گلوتي ( پروتئین خالص گندم ) کازئینات ( پروتئین شیر ) تخم مرغ ، سیر ، نمک،ادویه، اسید اسکوربیک (ویتامین ث) ، نیتریت و در برخی محصولات هویج، فلفل دلمه سبز و قارچ نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
همانطور که دیده می شود کلیه مواد تشکیل دهنده سوسیس و کالباس در شرایط عادی مورد مصرف رژیم غذایی می باشد و هیچ ضرری برای سلامتی نداشته و همگی از ارزش غذایی ویژه ای برخوردار می باشند. حال اگر در مجموعه ای جهت تولید به جای هر یک از مواد اولیه فوق ، مواد اولیه نامرغوب مورد استفاده قرار گیرد که قطعا قیمت پایین عرضه آن در بازار فروش معرف این مطلب می باشد آیا باید این صنعت را زیر سوال و کلیه افراد جامعه را با تبلیغات نامناسب رسانه ای از مصرف این محصول پرخاطره و لذیذ که قطعا اکثریت جامعه اشتیاق زیادی به استفاده از آن دارند منع کرد؟ چرا به جای هجوم تبلیغات نامناسب و سوزاندن خشک و تره ،با روش های تشویقی و معرفی شرکتهای معتبر و خوشنام که در ایران کم نیستند، هموطنان خود را به استفاده و لذت بردن از این محصولات لذيذ دعوت نکنیم ؟ چرا جناب وزیر که خود مجوز تولید محصولات گوشتی را صادر می کنند در رسانه ملی از خوردن این محصول امتناع می کنند؟
اگر محصول خوبی نیست جرا مجوز می دهید و اگر مجوز می دهید چرا منع می کنید ؟
سرانه مصرف سوسیس و کالباس در کشور آمریکا ۴۰ کیلو گرم می باشد و در ایران ۷ کیلوگرم اگر این محصول مورد تایید نبود در کشوری مثل آمریکا تا این حد مصرف نداشت . بالغ بر ۲۵۰ شرکت تولید کننده فرآورده های گوشتی در ایران در حال کار می باشند که در این آشفته بازار اقتصاد و رکود بیی نظیری که بر اقتصاد ایران سایه افکنده است تحت تأثیر تبلیغات نامناسب و عدم حمایت مدیران رده بالا اکثرا به حال تعطیل یا نیمه تعطیل هستند و لحظه به لحظه به خاموشی کامل تولید و واردات بیشتر که شاید هدف اقليت خالی می باشد نزدیک می شویم.
نمی دانم چرا آگاه نیستیم که اکثر کلیپ های مونتازی و عکس هایی که عموما غیر مستند هستند و همگی ما علاقه خاصی به ارسال برای دیگران و لذت از تعجب کردن دیگران می بریم همگی اهرم دشمنان تولید و متعاقب آن بیکاری و فقر و فساد می باشد.
در ارتباط با مصرف خمیر مرغ در ایران لازم است به عرض برسانم این ماده اولیه حدود ۲۰ سال به صورت رسمی در کشور در تولید فرآورده های گوشتی مورد استفاده قرار می گرفت. خمیر مرغ حاصل از قطعه بندی یک مرغ بدون ضایعات شکمی می باشد بدین صورت که همان مرغی که شما برای منزل خریداری می کنید دقیقا مانند همان به صورت کلی به شرکت تولید سوسیس کالباس ارسال و توسط کارگران قسمت اصلی گوشت نظیر شنیسل ران و سینه جدا شده و مابقی گوشت چسبیده به جنان و سایر نواحی اسکلت توسط دستگاه مکانیکی که در فرانسه طراحی شده از آن جدا شده که خمیر مرغ نامیده می شود.
در تأیید آن باید بگوئیم که در سمیناری که سال گذشته در قلب اروبا یعني اتریش شرکت کردیم از مجموع ده فرمول و محصول تولیدی حداقل چهار محصول با خمیر مرغ تولید شده بودند و در آمریکا
لذیذترین هات داک از خمیر مرغ تولید می شود. حال اگر شرکتی در ایران از خمیر مرتغ نامناسب استفاده کند باید خمیر مرغ را ممنوع کرده ؟آیا اگر کسی با جاقو مرتکب قتل شد باید جاقو را منع کرد؟
گنه کرد در بلخ آهنگری به شوشتر زدند گردن مسگری
ای کاش مدیران ارشد کشورمان در کنارمان بودند نه مقابلمان !!! ……..
جان کلام
اگر از دل پر درد تولید کنندگان بی پناه این مملکت که همگی از صمیم قلب عاشق تولید بهترین محصولات می باشند بگذریم باید بگوییم اصول علم تغذیه و سلامت بر دو اصل استوار است ۱- تنوع ۲ تناسب
نه چندان بخور کز دهانت بر آید نه چندان که از ضعف جانت بر آید
این نسخه برشکی و تغذیه ای عمومیت کاملی دارد و بدین معنی می باشد که تنوع در نوع غذا را سرلوحه رژیم غذایی خود قرار دهیم و از میل کردن غذاهای تکراری خودداری می نماییم و در هر وعده غذایی هم متناسب و به اندازه غذا میل نماییم و ورزش را فراموش نکنیم.
در پایان جهت یادبود نمایشگاه اداره کل استاندارد چند توصیه در مورد مصرف سوسیس و کالباس را تقدیم حضور می کنم:
۱- سعی کنید از شرکتهای خوشنام و تأیید شده اداره کل استاندارد و اداره نظارت بر مواد غذایی محصولات خود را تهیه نمایید. ( اسامی خیلی از برندهای معمولی تقریبا مشابه برندهای معتبر می باشد بسیار دقت فرمایید).
۲- سعی کنید از شرکتهای معتبر استان خود خریداری نمایید تا محصولات تازه تر و سالم تری تهیه کنید معمولا دوری مسافت و حمل و نقل در شرایط نامناسب در کیفیت محصول تأثیر گذار است.
۳- به تاریخ انقضاء محمول دقت فرمایید سعی شود محصول تازه تر باشد.
۴- به بسته بندی محصولات و نحوه نگهداری در فروشگاه و سرمای یخچال بسیار دقت فرمایید. برخی فروشگاه ها جهت صرفه جویی در برق ، بخچالهای خود را خاموش کرده که این احتمال فساد محصول و کاهش کیفیت را افزایش می دهد.
۵- از خرید محصولات نگهداری شده در خارج از یخجال جدا خودداری فرمایید.
۶- و داستان هرچقدر پول بدهید همانقدر آش میخورید در اینجا هم مصداق دارد و معمولا هیچ ارزانی بی حکمت نیست پس کمی با دقت خرید فرمایید.
۷- سعی کنید فقط برای مصرف همان وعده خرید فرمایید و از محصولات وکیوم باز شده حتی در یخچال خودداری نمایید. قطعا شامل حال افت کیفیت است و این کاملا طبیعی است.
۸- انجماد سوسیس و کالباس فقط باعث کاهش کیفیت طمع و بافت می شود ولی از نظر مسمومیت و بیماری زایی کاملا امن است.حتی المقدور از انجماد صرف نظر کنیم.
۹- تنوع و تناسب را در کلیه رژیم غذایی و حتی در سایر موارد زندگی سرلوحه خود قرار دهیم.
۱۰- سوسیس و کالباسی کیفیت و تازه را از های معتبر خریداری نمایید و از مصرف آن لذت ببرید.
باتشکر
مسعود حنیفی منش
کارشناس صنایع غذایی دانشگاه شهید بهشتی تهران
شرکت چم چم